Изложение: Паметник 2008 (Denkmal 2008) 19-21 Ноември 2008

Посещение на български журналисти на изложение Паметник 2008 („Denkmal 2008”) в Лайпциг, Германия

На снимката: Щанд на Remmers в Лайпциг 2008


За първи път по покана на Европейския институт за защита и съхранение на паметниците на културата - Академия "Бернхард Реммерс", беше организирано посещение на група български журналисти от водещи медии, на изложението „Паметник 2008” („Denkmal 2008”) в Лайпциг, Германия. Организацията на посещението бе направена от представителството на германската строителна компания "Remmers Baustofftechnik" GmbH, фирма ВЕГА ВЗ ООД, с управител инж. Заманчева.

Международното изложение „Паметник 2008” („Denkmal 2008”) се проведе от 20.11.2008 до 22.11.2008 г. в гр. Лайпциг, Германия. Това е най-голямото изложение в Европа, посветено на въпросите за опазване и реставрация на културното наследство - паметници на културата и реиновация на градския ландшафт.

Премиерата на Паметник (Denkmal) е през 1994 г. Днес това е изложение Номер 1 за реставрация, опазване паметници на културата и обновяване на градовете в Европа. Провежда се под патронажа на UNESCO на всеки две години в централната сграда на панаира в Лайпциг, който е един от най-старите панаири в Европа и в света – на повече от 800 години.

Страните участници в изложението „Паметник 2008” („Denkmal 2008”) са:

Дания, Германия, Франция, Италия, Латвия, Холандия, Австрия, Полша, Русия, Швейцария, Република Сърбия, Чешка Република, Унгария.

На всеки две години по време на изложението, Академия „Бернхард Реммерс” връчва награда за изключителни постижения в областта на защитата и поддръжката на паметниците на културата. Наградата е учредена на името на основателя й. Преди повече от 50 години Бернхард Реммерс е поставил основите на съвременната компания "Remmers Baustofftechnik" GmbH, която впоследствие се е посветила на опазването и защитата на културните ценности в Германия и по света - архитектурни и художествени паметници. Наградата представлява 30 см висока пластика от бразилски планински кристал, чрез която фирмената философия на Remmers получава своето визуално изображение.

Хронология на носителите на наградата Бернхард Реммерс:

2000 г. награден е екип реставратори от Германия.

2002 г. награден е екип реставратори от Полша.

2004 г. награда за екипа работил по саниране на църквата Св. Вилибрордус – Холандия.

2006 г. награден обект е катедралата "Кайзер Вилхелм" в Берлин, Германия и екипа архитекти работил по проекта.

2008 г. наградата е за проектанти, реставраторски екип и изпълнители на реставрационните и строителни работи на дворцовия комплекс Царицино край Москва, Русия.

Наградата беше връчена от г-н Герд-Дитер Сивердинг на г-н Владимир Йосифович Резин, първи замeстник кмет на Москва, заради съдействието и голямата подкрепа при реализирането на проекта.

Преди церемонията по награждаването, на която присъстваха около 1000 гости от цял свят, лекция изнесе д-р Ханс-Херман Нойман, експерт от Академия "Бернхард Реммерс", който през месец август 2008 г., посети България и направи експертни огледи и оценка на състоянието на наши архитектурни и археологически паметници.  
<- Back to: Новини и статии