REMMERS! ЗАЩИТА НА ДЪРВО.


Дървото е най-старият строителен материал, притежаващ уникална текстура. То има способност да придаде топлина, уют и неповторим характер на всяка сграда. Дървото диша и създава приятен и здравословен микроклимат в помещенията. Но без надеждна защита дървените елементи, независимо дали са конструктивни или декоративни бързо изгубват своя вид, особенно тези, които са подложени на атмосферни натоварвания и на повишено механическо натоварване.  Продуктовата програма на Remmers за защита на дърво е обширна и включва стандартни и професионални специални продукти, някои от които нямат аналози. Поради иновативната дейност и в областта на продуктите за дърво Remmers е признат за водещ производител.

В настоящата статия ще представим основни причини за повреди по дървесината и съответна защита.

UV-лъчите въздействат на дървените повърхности не само с топлина, но и с проникналото в дървесината лъчение. То може да измени цвета на незащитената дървесина. В резултат тя става сребристо-сива и губи якост, поради изгаряне на ликото. Това може да се избегне, ако своевременно се нанесе защитно пигментирано покритие. Защитата обаче може да бъде и безцветна.

Лазурите за дърво Wetterschutz-Lasur UV и Langzeit-Lasur UV във вариант farblos UV+ позволяват да се изпълни безцветно покритие на дървесина външно на помещенията и благодарение на високоефективните UV-блокери максимално забавят процеса на посивяване на дървесината.

Друг вреден фактор са водораслите - тези организми водят до образуване на «зелен налеп», който е визуален дефект по елементите от дървесина. Особено често се среща в райони с гори.

Посиняването по дървото се дължи на оцветяващи гъби и се проявява във вид на черни или тъмно-сини петна. Тази гъба все още не разрушава дървесината, но „посиняването” се смята за предвестник на появяването на дърворазрушаващите гнилостни гъби, които увреждат структурата на дървесината.

Продуктът HK Lasur притежава алгицидни свойства и предотвратява появата на «зелен налеп», а също така и посиняването от гъби. Такива свойства притежава и кремът за защита на дърво Holzschutz-Crème. Тези продукти за защита на дървесина от последно поколение са 3 in 1, съдържат в себе си импрегнатор, грунд и лазура. Кремът за дърво е без аналог и се нанася изключително лесно.

Най-уязвимото място при дървото са срезовете. Там ликото на дървесината е отворено и поемането на влага съответно е най-високо. Съвременно средство за защита на срезове е Induline SW-910.

След нанасяне на повърхността на среза след 2 часа се образува еластичен водоотблъскващ паропроницаем филм. Този филм запечатва, срезове и V-образни снадки, като така предотвратява поемането на влага. Също така Induline SW-910 ефективно възпрепятства увеличението на обема на обработената дървесина.<- Back to: Новини и статии